parlagfű


By admin - Posted on 31 október 2010

Kedves László! Olvastam, hogy a parlagfű fogyasztható, és jótékony hatású. Kérdésem a következő: van egy 7 éves kislányom, aki 3. éve allergiás (a legtöbb virágzó növényre, bár igazából csak a parlagfű és a fekete üröm virágzásakor vannak jelentős tünetei). Elméletileg tavasztól őszig kellene szednie Aerius szirupot, amit én csak nagyon ritkán (egy szezon alatt kb. összesen 1-1,5 hétig) adok neki. Próbálkoztunk már több módszerrel is, amire azt mondták, hogy hatásos, megszünteti, illetve meggyógyítja, de nem vagyok elégedett az eredményekkel. Pollenstop orrspray-vel kezdtünk, amit azonban minden orrfújás után újra használni kell, majd biorezonanciával gyógyító természetgyógyászhoz hordtuk. Mostani próbálkozásunk egy budapesti homeopátiával gyógyító magánklinika, ahol a második kúrát kapja. Nem tudom, használ-e majd vagy sem, de nem szeretném, ha örökre allergiás lenne! Azt szeretném, hogy meggyógyuljon. Tudom, hogy az immunrendszerét kell erősíteni, de nem tudom, pontosan mit tegyek. Vajon Ő is ehet parlagfüvet? Az segítene, vagy ártana? Kérem segítsenek! Köszönettel Szilvia 

Kedves Erika!

A parlagfüvet többféleképpen lehet fogyasztani. Lehet teának, de ilyenkor a szárított levelét és szárát kell leforrázni desztillált vízzel. A készítendő tea mennyisége határozza meg, hogy mennyi parlagfüvet használjon fel. Egy átlagos teáskanna másfél literes. Forrlajon fel másfél liter desztillát vizet. Tegyen a teáskannába egy-vagy két evőkanál szárított parlagfüvet (gyermekek részlre egy evőkanál, felnőttek részére két evőkanl ell. Nem is a kor számít, hanem a testtömeg. 50 kg alatt kell a kis adag, s felette a nagy adag.

Ha nyersen fogyasztják, akkor apróra fel kell vágni, mintha petrezselyem zöldet aprítana. Esetleg apríthatja petrezselyemmel zellerrel is együtt. Egy fő adagja 50 kg alatt két három szál (egy szál kb 20 centis), s felette 6-8 szál is lehet. Ezt lehet szedvicsre is tenni, vagy vajas, olajos kenyérre, de teheti a kiszedett ételekbe is ( leves, tészta, főzelék, kása, stb). Mnden parlagfüves ételt egy kicsit jobban meg kell sózni tiszta NaCl-el, amit egyenlőre csak patikában, vagy vegyszerboltban lehet kapni, de hamarosan beszerezhető lesz a www.tisztaso.hu oldalon is.

 

Ha szárított, por alakban fogyasztja,  akkor egy gyermeki adag egy étkezésre egy púpozott mokkáskanál, s a felnőttnek meg egy púpozott teáskanál, de ettől több s lehet, ha már hozzászoktunk. Az a jó, ha a szárított levél össze van morzsolva, majd ezt a morzsolt, szárított leveleket előbb turmixgépben, majd kávédarálóban porrá őrőljük. Ha minál jobba felaprítjuk, annál jobban kioldódnak a hatóanyagai és így kevsebb is elég lehet belőle.

Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlettel_ W-V.László

Kedves Szilvia!

Allergiát idéznek elő nemcsak a parlagfüvek,
de vannak, akik a csalánfélék (Urticaceae), az útifüvek (Plantago spp.), a lórom fajok (Rumex spp.), a libatopfélék (Chenopodiaceae), a
disznóparéjfélék (Amaranthaceae), a fekete üröm (Artemisia vulgaris) és a
fehér üröm (Artemisia absinthium) pollenjére érzékenyek. HÓDI (2005) felhívta
a figyelmet az ország délkeleti részében erősen terjedő íva (parlagi rézgyom, Iva
xanthiifolia) humánegészségügyi veszélyességére, mivel pollenje az ürömlevelű parlagfűnél erősebben allergizáló hatású.
Többen kitértek rá, hogy nemcsak a pollenek felelősek az allergiás megbetegedésekért.
(FARKAS – SZÁNTHÓ 1995, VICTOR 2001, NÉKÁM 2003, ENGEL 2003). Az allergia kialakulásában fő, vagy inkább legfőbb szerepe van a virágporszemek mellett a légszennyeződésnek, a helytelen táplálkozásnak, a pszichés állapotnak és
bizonyos öröklött tényezőknek is. A szennyező anyagok megtapadnak a pollen felszínén, a légutakba kerülve a nyálkahártyát károsítják. Különösen a szarvasmarha tejét és tejtermékeit fogyasztóknál, mert ezek nagyon gyengítik a légutak nyálkahártyáit. Ennek köszönhető,
hogy az allergiás betegségek aránya csak kissé emelkedik nagy pollenmennyiség esetén vidéki térségekben, míg sokkal jobban a városi
környezetben, különösen a nagy közlekedési terhelésű részeken és a lég- és porszennyező ipari üzemek környékén (szemétégetők, cementgyárak, stb). VICTOR (2001)
véleménye szerint nem az ürömlevelű parlagfű irtására kellene a hangsúlyt helyezni, hanem az életmódunkon kell változtatni, csökkenteni kell az
immunrendszerünket érő terhelést és mérsékelni a levegőszennyeződést.




Hasznos tulajdonságai: Kanadában a virágzó növény teáját a népi gyógyászatban helyi vérzések és
gyomorbetegségek ellen használták (BAUSOR 1937). Szétmorzsolt leveleit az indiánok rovarcsípésre, gyulladt sebre rakták. A levelek főzetét fejbőr
lemosására, bőrbetegségek gyógyítására, borogatását elfertőzött sebek és
szemgyulladás kezelésére ajánlják. Összehúzó hatású teájuk bélgörcs, székrekedés, hányás, mellhártyagyulladás és láz ellen jó. A gyökérfőzet enyhíti a menstruációs panaszokat (BREMNESS 1998).
Magja kemény teleken a szárnyas apróvad (foglyok, fácánok) fontos kiegészítő tápláléka (BALDWIN és HANDLEY 1946). Magja olajban gazdag,
tápértéke megközelíti a szójáét, ezért télen az énekesmadarak szívesen fogyasztják. (JÁRAINÉ 2003).
GYOMNÖVÉNYEK, GYOMIRTÁS VI. évfolyam 1. szám 2005. december:

Etetési vizsgálatokkal megállapítottuk, hogy a zöld növényt a juhok minden fenológiai stádiumban elfogyasztják. Kísérleteinkben in sacco módszerrel
meghatároztuk a teljes növény, a mag, illetve a magdara ruminális emészthetőségét szárazanyagra, nyersrostra és nyers fehérjére. A vizsgálatok a
növény teljes életciklusát érintették. Jelentős nyersfehérje tartalmat és harmonikus aminosav-összetételt állapítottunk meg. A növény nyersfehérje RD értéke 89,6 %, ED értéke 71,2 %. A mag sértetlenül a juhok számára
gyakorlatilag emészthetetlen. A magdara nyersfehérje tartalma kiemelkedő, RD
értéke 93,5 %, ED értéke 74,3 % (HUSVÉTH és mtsai 1999).

Megint verik a lármafát. Most, a nép közellenségévé kikiáltott parlagfű, a papírnyár és az összes virágzó fa levegőben szálldogáló virágpora ellen kongatják a harangokat.


Az asztma, allergia rohamos terjedéséért a szerencsétlen parlagfüvet teszik meg egyes számú közellenségnek, s riogatják vele a lakosokat. Tudom, borzasztó a kivörösödött, könnyező szemű, orrfúvásban szenvedők látványa, de!!! ...ha jól belegondolunk, akkor a teremtő globálisan teremtette meg ezt a világot virágporostól, poratkástól, fástól-bokrostól és emberestől együtt.
Érdekes, hogy évezredeken át nem is hallottunk allergiáról. Szépen együtt éltünk az allergénekkel, amit hangsúlyozok: időtlen idők óta szimbiózisban él velünk, a természet koronájának kikiáltott, környezet- és önpusztító lényekkel.
Miért van az, hogy egyeseknek semmi köze az asztmához, allergiához? Velem együtt, szemtelenül jövünk-megyünk, szívjuk a gaz virágport, az autók bűzét, a politika és média mocskát mind magunkba, mint az anyatejet, s mégsem tüsszentgetünk?
Miért van az, hogy sokan már csecsemőkorban elkezdik asztmás, allergiás rohamaikat, s életük végéig szenvednek ebben a népbetegségben?
Megmondom miért:
Ha szomatikusan nézzük a dolgokat, akkor az A vércsoportúak alkatilag egyenesen a stresszre hajlamosak, s a stresszhelyzetek váltanak ki belőlük allergiás rohamokat. A B vércsoportúak viszont az elfogyasztott táplálék által válnak hajlamossá az allergiára. Az AB vér-csoportúaknak olyan magas az immuntoleranciája, hogy a leginkább környezet és stressz-tűrőek, és kétszeres mennyiségű antitest áll rendelkezésükre az allergének legyőzésére. A O-ás vércsoportúak pedig a búza, a tej, a napraforgó olaj és a margarin miatt érzékenyebbek. Bár a margarin minden vércsoportúnak egyaránt nagyon veszélyes, s szintúgy veszélyesek a margarint tartalmazó élelmiszerek is!!!!!! Ez még a bio margarinra is igaz!!
Fizikálisan a pollenek, porban található lektinek, kölcsönhatásba lépnek belégzéskor a szervezet antitestjeivel, amik a hisztamin felszabadítása mellett más kémiai allergéneket is kibocsátanak (kinineket), amik a garat nyálkahártyának vizenyőjét, a tüdő hörgőcskéinek görcsét, orr nyálkahártya és a szem könnyezését váltják ki.
Akinek pechje van, az A vagy B vércsoportú és messzire kerülnie kell a stresszhelyzeteket, allergiás reakciót kiváltó étkeket. Lásd: PETER D’ADAMO: Az AB0 terv.
Az utóbbi tíz évben a nyugodt, tespedt életmódból hirtelen a vadkapitalizmus és az új korszellem számos kihívása zúdult a magyar társadalom nyakába. Ezt a kevésbé stressztűrők pánikkal, stresszel, depressziós rohamokkal élik meg, s ezt az élethelyzetet kiárasztják családjukra és környezetükre is.
Egyes jóslások szerint, pár éven belül a lakosság 70-80%-a fog allergiában szenvedni.
Az ötvenes évek elején a fotbalpálya és a gyár közötti több négyzetkilométeres területet összefüggő parlagfű erdő borította. Csapásokat vágva bele, jártunk, az utat lerövidítve, a suliba. A városban gyorsan növő több ezer papírnyárfa ontotta a pollent tartalmazó vattát.
Mi, akkor még hírből sem ismertük az allergia, asztma fogalmát.
És most, a nagy szabadság létbizonytalansággal, munkanélküliséggel, a megélhetési bűnözéssel, kiszorítósdival, médiamérgezéssel önt nyakon bennünket.
Ha mindenki esze, munkabírása, leleményessége szerint megtalálja a neki kijelölt helyét a világban, akkor kizárva magunkból a stresszt, elfeledhetjük az allergia rémét.
Ha megteremtjük a belső és külső egyensúlyt, ha elkerüljük a konfliktushelyzeteket, s nem akarunk mással olyat tenni, amit magunknak nem kívánunk, akkor békességben élhetünk a külvilággal, és nem kell kampányszerűen százával csokorba kötve kihuzigálni a szerencsétlen parlagfüvet. A parlagfű és a virágzó fák teszik a dolgukat: mézelő méheknek adnak alapanyagot. Ők nem bántanak bennünket, csak figyelmeztetnek rá, hogy valamit nem jól teszünk , letértünk a számunkra kijelölt helyes útról. És mi erre a reakciónk? A jó szándékot a növényzet kiirtásával toroljuk meg. A parlagfű után majd allergének híján kialakul a rezisztencia jelenség válfaja, és az eddigi allergének helyét a gyümölcsfák, a bodza, a kerti virágok pora veszi át, és ha szépen sorjában kiirtogatunk minden növényzetet, nem lesz a méheknek mézelő legelő, nem lesz méz, nem lesznek gyümölcsök, aztán a búzára is sor kerül, nem lesz kenyér, de az allergia az marad. Majd a kipusztított növényi allergének híján egymásban keressük allergiánk okát, és az ősi elfojtott gyűlölet az emberiség kiirtásához fog vezetni.
Éppen ezért a nótával szólva, mely nagy igazságot rejt: „Ne vágj ki minden fát!...”

Ugyancsak javasolnám a tehéntej és a tehéntejtermékek ( a nem homogénezett vaj kivételével) fogyasztásának minél előbbi teljes elhagyását. Ihat viszont parlagfű levélből készített először gyengébb, majd erősebb teákat is. A teákat csak desztilláltvízzel készítse.
Ha jól reagál a teákra, akkor eheti a parlagfüvet is, de először csak csipetnyiket, majd a hozzászokás után mokkáskanálnyi parlagfű port is adhat neki naponta, az ételekre rászórva. Ha nem száraz még, akkor apróra fel kell vágni és úgy kell rászórni a kiszedett ételeire.
Szedjen probiotikumot-, mint a Probio Flora, flavonoidokat-, mint a BioFlavone-C, valamint a Cali Vita, Lion Kids készítményt, vagy, ha az EveryOne multivitaminból egy felet ad neki naponta étkezéskor, akkor az is megfelel és könnyebben be is szerezhető.
Vegyék meg a bioboltokban árusított \\\\\\\"Allergia, asztma\\\\\\\" című kiadványomat és az abban leírtak szerint szoktassák rá a vegyes virágpor napi szintű fogyasztására egész évben, folyamatosan fogyasztva a szükséges mennyiséget.
Üdvözlettel: W-V.László

A Vitamin Station étrend-kiegészítőinek fogyasztása során kedvező élettani hatásokat tapasztalhatunk. Ezen termékek azonban nem gyógyszerek, nem szándékoznak betegségeket gyógyítani, vagy kezelni! Termékeink olyan étrend-kiegészítők, melyek nem helyettesítik a változatos, és kiegyensúlyozott táplálkozást! A honlapunkon található információk tájékoztató jellegűek, betegségével forduljon szakorvoshoz!

keresés a honlapon

Kérek értesítést a legújabb akciókról!

Partnereink

VS Pontok Országszerte

Biobarlang

Nyereményfigyelő

Nyereményfigyelő

Friss Twittek