Parlagfű


By mullert - Posted on 11 április 2011

 

 

Tisztelt Weixl-Várhegyi Úr!
 
Sajnos csak a napokban sikerült elolvasnom a parlagfű jótékony hatásáról írt tanulmányát.
 
Kérem, adjon tanácsot hogyan, milyen formában kell fogyasztani, naponta hányszor
 
és egy alkalommal mekkora mennyiséget?
 
Segítségére várva
 
Üdv.MT.

 

Kedves MT!
 
A parlagfüvet többféleképpen lehet fogyasztani táplálkozás céljából. Akár teát is lehet belőle készíteni, viszont azt csak desztilláltvízzel készítse!
 
A parlagfüvet lehet frissen zölden és lehet leszárítva, porítva is fogyasztani. A legértékesebb része a szár felső, zsengébb része, amelyben a virága is benne van. Akkor a legjobb leszárítani, amikor még nem nyílt ki a virága és nem hullott el a pollenje. Zölden is ilyekor a leg értékesebb. Már a napokban megjelent a földeken, de még csak egy-két centiméteres, de már akár nyersen akár salátaként, más zöldekkel keverve is fogyasztható. Amit télire teszek el, azt általában július végén szoktam leszedni és a napon leszárítom. Amikor teljesen száraz, akkor kicsit kézzel összemorzsolom és beleteszem nagy ( 5 literes) befőttes üvegekbe és vászonnal zárom le az üveget, hogy jó maradjon a szellőzése. Télen mindig szedek ki a nagy üvegből annyit, amennyit turmixgéppel, vagy kávédarálóval való őrlés után porítva megtölt egy kb 7 dcl-es befőttes üveget. Ebből a porból veszek ki egy étkezésre kb egy-két púpozott teáskanállal, s ezt teszem a szendvicseimre, a leveseimbe, a tésztáimra, a főzelékeimbe, a rizsemre, kásáimra, azaz a kiszedett ételeimre. Mivel naponta többször is de keveset étkezem, ezért az étkezéseim számától függ, hogy aznap mennyi parlagfüvet fogyasztok.
 
Amikor nyersen használom, van úgy, hogy csak tisztán elrágcsálom és megeszem, főleg akkor ha éhes, vagy szomjas vagyok, mert ezeket jól csillapítja és frissít is. Kissé kesernyés az íze, de meg lehet hamar szokni. Ha zölden teszem az ételeimre, akkor általában petrezselyem- vagy zellerzölddel, tyúkhúrral, kövér porcsinfűvel, stb vágom apróra vágódeszkán és ezt teszem rá a kiszedett ételekre. Kb annyit vágok fel étkezésenként, ami megfelel a zöldségesnél egy csokorba kötött petrezselyemzöldnek.
 
Ha még nem evett parlagfüvet semmilyen formában, akkor először kisebb mennyiségekkel kezdje és fokozatosan növelje az adagot.
 
Parlagfüvet nem lehet mindenütt szedni! Közutak, vasutak mentén nagyon szennyezetek a földek. Erdő szélén, réteken, szántóföldek végeiben, temetőkben s a saját kertünkben lehet a legtisztább parlagfüvet szedni. Vannak itthon olyan gyógyszergyárak, amely több hektáron termelik a parlagfüvet, mert gyógyszert gyártanak belőle. Ilyen ültetvényekről is lehet gyűjteni, ha a mezőőr megengedi.
Engem nem tudnak megbüntetni parlagfű nem irtásáért, mert én úgy irtom, hogy megeszem!
 
Üdvözlettel: W-V.László

keresés a honlapon

Kérek értesítést a legújabb akciókról!

Partnereink

VS Pontok Országszerte

Biobarlang

Nyereményfigyelő

Nyereményfigyelő

Friss Twittek