titán-dioxid


By bbrigi24 - Posted on 29 január 2012

Kedves László!

 

Jó ideje használpm a Vitamin Station termékeit, megelégedésemre. Most azonban a nagyon jónak tartott Alga Komplexet szerettem volna hosszú távon használni, ami kiváló összetevőket tartalmaz, és ajánlottad is az ásványi anyagok pótlására. De!!!! Sajnos az összetevők között felfedeztem a titán-dioxidot, amiről a legújabb kutatások szerint kiderült, hogy nem veszélytelen, mert állítólag rákkeltő, ráadásul színező anyagként van feltüntetve, ami szerintme oly fölösleges /bocsánat ezt csak laikusként és mérgelődve írom/, így elszúrva ezt az egyébként szuper terméket. Azt sem értem, ha a cég tartósítószer és mesterséges anyagoktól mentes termékeket hirdet, akkor ez hogy kerülhet bele? Köszönöm válaszod.

 

Kedves Brigi!

A titán dioxid nem mesterséges, hanem természetes! A mennyisége oly kicsi, hogy teljesen veszélytelen, különben nem ajánlanám és magam sem szedném. Az élelmiszeriparban a különféle töltelékáruknál jóval nagyobb mennyiségben jut be a szervezetbe, ha ilyeneket fogyasztunk! Az édességeknél a drazséknál is szerte alkalmazzák, még a gyermekeknél is alkalmazható. A gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza, s ugyanígy a táplálék-kiegészítő-ipar is. A táplálék-kiegészítőknél nagyobb mennyiségben tartalmaznak titándioxidot a kozmetikai szerek. Sokszor nem is tüntetik fel az összetevők között a krémeknél, szappanoknál. Valószínű Te is használsz ilyeneket, csak eddig nem figyeltél fel rá. Állítólag bőrrák-megelőző hastása van.

A titán dioxid az EU-ben engedélyezett, E171 es számmal jelölt élelmiszer színezék. A németek igen kényesek minden E-számos termékre, ezért 1576 főnél egy éven át vizsgálták, hogy van-e egészségkárosító hatása, de semmi ilyent nem állapítottak meg, sem az élelmiszereknél, sem a táplálékkiegészítőknél, sem a kozmetikai szereknél. Még a fém allergiában szenvedőknél is csak a túl nagy dózis idézett elő allergiás reakciókat. A titánra, mint mikroelemre szüksége van a szervezetünknek, különösen a nyálkahártyás testrészeknek (nyelőcső, gyomor, belek, nemiszervek, bőr,). Jómagam is több mint 25 éve szedek külkönböző táplálék-kiegészítőket, és többen is van titándioxid. Használok időnként krémeket, de szappant és egyéb tisztálkodószereket is. 25 évvel ezelőtt pedig sok olyan töltelékárut (szalámik, szafaládék, kolbász, virslik. stb) fogyasztottam, amikben szintén volt titánvegyület.

Ha alumíniumot használsz, vagy használtál, abban is van titán nyomokban, mint a vas- és acélárukban, ékszerekben, tehát innenj is fel tudja venni a szervezeted a titánt. A titán nem csak naz acélt teszi acélosabbá, erősebbé, hanem az izmokat, inakat is, ezért használják testépítők is elég nagy dózisokban. A titántól tehát nem kell félni!!! Bioenergetikai és radiesztéziai módszerekkel is leellenőriztünk már sok adalékanyagot, de a titándioxid nem tartozik ez egészségre ártalmas anyagok közé!!!

Kérlek olvassad el az alábbi hivatalos anyagot az E-számokról, hogy rájöjj Te is, arra hogy a különböző felröppenő híreknek nem mindíg van valóság alapja. Én talán Nálad is óvatosabb vagyok, úgy az étkezésnél, mint a kozmetikai és egyéb anyagoknál. Én a tényeknek és a méréseknek hiszek, mert nem hinni kell, hanem mérni! A műszeres mérések mellett ide sorolom a belső megérzéseimet is, amit bioenergetikai módszerekkel alá tudok támasztani.

 

 

A hatályos szabályozás szerint „adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik”. (Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-89/107 sz. előírás)

Az adalékok felhasználása évek óta folyó vita tárgya. Sok adalékanyagról a laikusok úgy gondolják, hogy olyan betegségek kialakulásáért felelősek, mint az allergia, a neurológiai betegségek, emésztési zavarok, rák, szívbetegség és arthritis, de ezeknek csupán töredékéről bizonyosodott be ez az állítás, és jó részük már nem is található az élelmiszeradalékok között. Az utóbbi években felmerült a kérdés, hogy az élelmiszeradalékok egy része genetikailag módosított eredetű. Néhányuk nem felel meg vallási (például kóserhalal) vagy vegetáriánuselőírásoknak.

Az élelmiszer-adalékokról magyar nyelven is számos helyen olvashatunk. Ezeknek a forrásoknak a színvonala meglehetősen egyenetlen és jól tükrözi a közvélemény tájékozatlanságát. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal legutóbbi, nem reprezentatív felmérése szerint összesen 303 megkérdezett közül 46,9 százalék (142) úgy vélte, hogy az összes adalékanyagot be kellene tiltani. A válaszadók 35,6%-a (108) szerint az adalékanyagok veszélyesek lehetnek az egészségre, míg 14,5%-uk (44) gondolja ennek éppen ellenkezőjét, vagyis, hogy az adalékanyagok nem jelentenek veszélyt, mert szabályozott, ellenőrzött anyagokról van szó. A szavazók 3%-a vagy nem tudott választ adni, vagy teljesen ártalmatlannak tartja az adalékanyagokat.[1]

Korunk élelmiszer-gyártása nem képzelhető el adalékanyagok használata nélkül. A fogyasztó igényli a széles termékválasztékot, a gyártó törekszik a költségek minimalizálására, s a lehető legegyszerűbben kivitelezhető technológiák alkalmazására. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges a stabil, könnyen kezelhető anyagok használata, melyek lehetővé teszik a megbízható, állandó minőségű termékek gyártását.

Élelmiszer-adalékanyag akkor engedélyezhető, ha alkalmazásának szükségessége technológiailag igazolható és a kívánt cél más, gazdaságosan és technikailag megvalósítható módszerrel nem érhető el, illetve, ha a javasolt felhasználási szinten a jelenleg rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján nem jelent veszélyt a fogyasztók egészségére, valamint nem vezeti félre a fogyasztót. Az engedélyezett anyag biológiai hatását rendszeresen felülvizsgálják a legújabb tudományos eredmények figyelembe vételével.

Valószínűleg számos laikust meglepne John Hoskins, környezetvédelmi toxikológus alábbi véleménye: „Bármelyik tál ételünkben egyedül azokat az anyagokat fogyaszthatjuk biztonságosan, akár természetes vagy mesterséges eredetűek, amelyek növényvédőszerek, hormonok vagy E-számmal rendelkező élelmiszeradalékok maradványai[, mert ezekről tudunk a legtöbbet - a ford. megjegyz.]. Minden mást az ételünkben bizalmi alapon fogyasztunk el.”[2]

Az élelmiszer-adalékanyagról a világhálón hozzáférhető források közül a legalaposabb, a laikus felhasználó számára szemléletében valószínűleg szokatlan (mert nem a közhelyeket és téveszméket ismételgető) összeállítás Dr. Gunda Tamás: Élelmiszeradalékokról elfogultság nélkül c. műve.[3] Egy másik összeállítás az Élelmiszeradalék információs portál, ez azonban sajnos számos téves információt is tartalmaz.[4]

Számos szervezet és magánszemély, akik elsősorban a zöld szervezetekhez állnak közel, a hivatalosan hozzáférhető információkat nem érzik elegendőnek, ezért gyakran új összeállításokat készítenek, a legtöbb esetben külföldi kiadványok és a világhálón hozzáférhető információk kritikátlan átvételével. Az így keletkező információforrásokat, amelyek tények és téveszmék laikusok számára kibogozhatatlan keverékét tartalmazzák, pl.[5][6][7], rendkívül óvatosan kell kezelni. Az élelmiszeradalékok megítélése körüli kommunikációs szakadék áthidalására (t.i. a szakértők legyintenek az aggályokra és tudományos – a fogyasztók számára alig, vagy nem érthető – magyarázatokat adnak, ugyanakkor megjelennek olyan különböző hírek és listák egy-egy adalékanyag és az azt tartalmazó élelmiszerek veszélyességéről, mely mögött a szenzációkeltés, vagy a piaci verseny, a versenytárs van) az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egy közös kiadványt tett közzé, amelyben a legfontosabb tényeket, feltételezéseket és téveszméket járják körül. 

 

Remélem elolvastad és továbbra is vigyázol az egészségedre! Az Alga Complex-et én folyamatosan fogyasztom, amit jó szívvel ajánlok kortól és nemtől függetlenül mindenkinek tápanyagpótlásra, méregtelenítésre, egészség megörzésre egyaránt!

Üdvözlettel: W-V.László

 

A Vitamin Station étrend-kiegészítőinek fogyasztása során kedvező élettani hatásokat tapasztalhatunk. Ezen termékek azonban nem gyógyszerek, nem szándékoznak betegségeket gyógyítani, vagy kezelni! Termékeink olyan étrend-kiegészítők, melyek nem helyettesítik a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozást! A honlapunkon található információk tájékoztató jellegűek, betegségével forduljon szakorvoshoz!

keresés a honlapon

Kérek értesítést a legújabb akciókról!

Partnereink

VS Pontok Országszerte

Biobarlang

Nyereményfigyelő

Nyereményfigyelő

Friss Twittek